NOTE: Houd er wel rekening mee dat mijn blog ook af en toe affiliate links bevat, waar ik een klein percentage voor ontvang per aankoop. Maar dat kost jou helemaal niks! :)
Wat heb je nodig?
Om te vullen:
6 aubergines
Topping:
bechamelsaus
geraspte Parmezaanse kaas
Voor de gehaktsaus:
1 ui
3 tenen knoflook
500 gram rundergehakt
verse kruiden, zoals tijm, munt, peterselie etc.
Parnassos olijfolie
blikje gepelde tomaten
klein glaasje rode wijn
1/2 theelepel nootmuskaat en kaneel
2x laurierblad
Gehaktsaus bereiden:
Snijd de ui en knoflook fijn
Zet een hapjespan op het vuur met een flinke scheut Parnassos olijfolie
Doe de ui, knoflook en laurier in de pan en roer
Voeg het gehakt toe met oregano, nootmuskaat, kaneel en peper en zout naar smaak
Als het gehakt gaar is doe je de rode wijn erbij, blijven roeren en koken totdat de alcohol verdampt is. Voeg de gepelde tomaten toe, maak klein en kook mee. Laat het mengsel even lekker doorpruttelen totdat al het vocht verdampt is
Voeg nu de heerlijke verse kruiden toe
Vis het laurierblad uit de pan en proef of de saus op smaak is
Aubergines voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht
Snijd de gewassen aubergines door in de lengte en maak daarna kriskras kleine sneetjes in het vruchtvlees
Bak beide zijdes van de aubergine met Parnassos olijfolie in de pan totdat deze een beetje bruin en zacht zijn
Leg de aubergines nu in een grote ovenschaal met vruchtvleeskant naar boven. Laat ongeveer 30 minuten garen.
Als het vruchtvlees zacht is haal je de aubergines uit de oven. Laat even afkoelen en lepel het vruchtvlees voorzichtig uit. Dit roer je door de gehaktsaus
Je kunt de bechamelsaus kant en klaar kopen of zelf maken. Bijvoorbeeld zoals hier
Het vullen van de Papoutsakia
Vul de aubergines met een lepel met de gehaktsaus
Daarna verdeel je de bechamelsaus over het gehakt (let wel op dat de saus niet te dun is, anders loopt deze eraf)
Rasp nu de parmezaanse kaas over het geheel
Het gerecht gaat nu nog ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bechamelsaus goudbruin is
Kali Orexi!
eet smakelijk!