NOTE: Houd er wel rekening mee dat mijn blog ook af en toe affiliate links bevat, waar ik een klein percentage voor ontvang per aankoop. Maar dat kost jou helemaal niks! :)

Melitzanes Papoutsakia

(aubergine schoentjes)

Recepttip van de familie Patsoulas bereidt met Parnassos olijfolie. Lees de blog hier.


Wat heb je nodig?

Om te vullen:

6 aubergines

Topping:

bechamelsaus

geraspte Parmezaanse kaas


Voor de gehaktsaus:

1 ui

3 tenen knoflook

500 gram rundergehakt

verse kruiden, zoals tijm, munt, peterselie etc.

Parnassos olijfolie

blikje gepelde tomaten

klein glaasje rode wijn

1/2 theelepel nootmuskaat en kaneel

2x laurierblad


Gehaktsaus bereiden:

  1. Snijd de ui en knoflook fijn

  2. Zet een hapjespan op het vuur met een flinke scheut Parnassos olijfolie

  3. Doe de ui, knoflook en laurier in de pan en roer

  4. Voeg het gehakt toe met oregano, nootmuskaat, kaneel en peper en zout naar smaak

  5. Als het gehakt gaar is doe je de rode wijn erbij, blijven roeren en koken totdat de alcohol verdampt is. Voeg de gepelde tomaten toe, maak klein en kook mee. Laat het mengsel even lekker doorpruttelen totdat al het vocht verdampt is

  6. Voeg nu de heerlijke verse kruiden toe

  7. Vis het laurierblad uit de pan en proef of de saus op smaak is

Aubergines voorbereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht

  2. Snijd de gewassen aubergines door in de lengte en maak daarna kriskras kleine sneetjes in het vruchtvlees

  3. Bak beide zijdes van de aubergine met Parnassos olijfolie in de pan totdat deze een beetje bruin en zacht zijn

  4. Leg de aubergines nu in een grote ovenschaal met vruchtvleeskant naar boven. Laat ongeveer 30 minuten garen.

  5. Als het vruchtvlees zacht is haal je de aubergines uit de oven. Laat even afkoelen en lepel het vruchtvlees voorzichtig uit. Dit roer je door de gehaktsaus

  6. Je kunt de bechamelsaus kant en klaar kopen of zelf maken. Bijvoorbeeld zoals hier

Het vullen van de Papoutsakia

  1. Vul de aubergines met een lepel met de gehaktsaus

  2. Daarna verdeel je de bechamelsaus over het gehakt (let wel op dat de saus niet te dun is, anders loopt deze eraf)

  3. Rasp nu de parmezaanse kaas over het geheel

  4. Het gerecht gaat nu nog ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bechamelsaus goudbruin is

Kali Orexi!

eet smakelijk!