you’re oil i need

Hebben jullie enig idee hoeveel kilo vers geplukte olijven nodig zijn voor 1 liter koudgeperste olijfolie?

 
pure extra virgin olijfolie

Loukas met zijn laatste levering van de nieuwe persing.

Parnassos extra virgin olijfolie

Gelukkig heeft Loukas Patsoulas een grote familie en komen ze traditiegetrouw allemaal bij elkaar om de olijven voor de pure extra virgin olijfolie zo zorgvuldig mogelijk te plukken.

Loukas is een oud collega van mij en zijn naam verklapt al een beetje zijn roets. Hij verkoopt een van de beste pure extra virgin olijfolie van zijn eigen Griekse familie.

Naast dat ik het ontzettend leuk vind om ondernemende mensen met een mooi bedrijf te promoten, was ik ook oprecht nieuwsgierig naar de smaak van deze olijfolie.

pure extra virgin olijfolie

Kothreiki Olijfbomen in Parnassos.

We hebben tegenwoordig allemaal wel een olijfboompje in de tuin staan. Zelf hebben wij ook drie grote prachtige exemplaren. Elk jaar houd ik mijn hart vast of ze de koude ongure winter in Nederland overleven. Ik ben altijd weer blij als ik lichtgroene blaadjes mag spotten en met een beetje geluk groeit er zomers een verdwaalde olijf aan. Mocht je de illusie hebben die olijf in een opwelling op te eten. Mwah, niet heel lekker.

En weet je, wij koud kikkerlandje moeten dat ook niet willen. Laten we het plukken, persen en produceren lekker aan onze warme mediterrane vrienden over. Zij hebben de ideale omstandigheden om de heerlijkste en beste Griekse pure extra virgin olijfolie te maken. Het zit in hun bloed.

Zo ook bij de familie van Loukas. Zonder al teveel te verklappen over hun rijke geschiedenis wil ik toch wat high lights prijsgeven.

De pure extra virgin biologische olijfolie die de familie produceert komt van de Kothreiki olijfbomen die ze zelf tientallen jaren geleden hebben geplant. De productie is simpelweg teveel voor eigen gebruik. En omdat ze pertinent niet willen dat deze hoge kwaliteit olie opgekocht en gemengd wordt met een goedkopere variant, heeft Loukas doen besluiten de olijfolie naar Nederland te halen om ook ons Bourgondiërs mee te kunnen laten genieten van dit mooie product. Wat een briljant idee!

Parnassos products griekse olijfolie

Een selectie van de heerlijke producten van Parnassos Products.

De olijfolie wordt gemaakt in het gebied Parnassos in centraal Griekenland vlakbij Athene. De zon en wind laten de olijven zomers rijpen totdat het juiste moment is aangebroken om de olijven te plukken. De olijven worden zo snel mogelijk naar de lokale perserij gebracht, daar worden ze gewassen en koud geperst. Niet onbelangrijk, want door koud te persen ontstaat de pure extra virgin olijfolie met een zeer lage zuurgraad. Ook worden er geen chemicaliën gebruikt tijdens het proces. Hierdoor behoudt de olijfolie al zijn gezonde bestanddelen en de heerlijke pure zuivere smaak.

Olijfolie is heel lang houdbaar, mits de zon en hoge temperaturen geen kans geeft de smaak te beïnvloeden. Daarom wordt de Parnassos olijfolie gebotteld in een oogstrelende, stoer en donker blik. Zo blijft de smaak en kwaliteit van de olijfolie puur en zuiver.

“De zuurgraad van een extra vergine olijfolie mag niet boven de 0,8 % uitkomen”
— Loukas
pure extra virgin olijfolie

Pure extra virgin olijfolie uit Parnassos

Gebruik de olijfolie voor in salades of als dip of gebruik het om in te bakken of te stoven.

Recent, toen de temperaturen gingen stijgen, heb ik de mooie zwarte tinnen fles opengemaakt. Niets is teveel gezegd. Wat een heerlijke rijke olijfolie is dit. Eigenlijk heb je niks méér nodig dan een stukje brood, beetje zout en de olie. Je waant je direct in Griekenland. Ik ben ook direct met gegrilde groentes en asperges op de BBQ aan de slag gegaan. Niets is lekkerder dan dat.

Wil je een lekker Grieks recept op aanrader van de familie van Loukas met als basis deze olijfolie?

 

Naast deze verrukkelijke olijfolie verkoopt het familiebedrijf ook nog heerlijke oregano en gezonde Griekse bergthee uit het gebied van Parnassos. Doordat de kruiden groeien in de schone berglucht en verwarmd worden door de zonnestralen krijgen deze een volle mooie smaak. De lokale boeren plukken de producten met zorg zodat de plantjes daarna weer kunnen doorgroeien voor de volgende oogst.

Griekse bergthee

TIP:

De thee is in de zomer ook heerlijk met ijs en citroen.

 

Heb ik je inmiddels lekker gemaakt en wil jij ook deze heerlijke, smaakvolle pure extra virgin olijfolie rechtstreeks van de boomgaard in jouw keuken? En ben je ook nieuwgierig geworden naar de andere lokale producten uit Parnassos?

Klik dan snel op de button hieronder en geniet!

 
pure extra virgin olijfolie

Wist je dat?

Olijfolie heel gezond is? Het is rijk aan onverzadigde vetten en bevat boordevol antioxidanten, en dus goed voor je hart en je bloedvaten.

Tot slot

Wat leuk dat je mijn blog over deze fijne olijfolie gelezen hebt.

En oh ja, ik ben je nog 1 ding verschuldigd.

Het antwoord op de vraag hoeveel kilo vers geplukte olijven nodig zijn om een liter pure extra virgin olijfolie te maken is 6 tot 8 kilo!

Had je het goed?

Tot snel, Liefs Marjan x

 
 

- on my wishlist -


NOTE: Houd er wel rekening mee dat mijn blog ook af en toe affiliate links bevat, waar ik een klein percentage voor ontvang per aankoop. Maar dat kost jou helemaal niks!

Vorige
Vorige

Vaderdag kadootjes gids

Volgende
Volgende

Het huisje met de hoedjes…